Onlangs werd ik verzocht om te komen kijken bij een nieuw gebouwde villa. De villa was bijna gereed voor bewoning. De opdrachtgever was echter niet tevreden met het opgeleverde voegwerk en vroeg mij om daar als onafhankelijk bouwadviseur naar te kijken.
In het bestek was het volgende beschreven:
- Metselwerk: het metselwerk moet zonder stootvoegen worden uitgevoerd.
- Voegwerk: Geen voegwerk. De lintvoeg wordt 10 mm uitgekrabd.
De opdrachtgever had gekozen voor een terugliggende voeg, zodat er een fraaie schaduwvorming op de gevels zou ontstaan. Hij had echter het idee dat er bij het voegen zelfs iets mis was gegaan, waardoor niet het beoogde effect werd bereikt.
Naar mijn idee was inderdaad gekozen voor een verkeerde techniek van voegen. Bij het uitkrabben was een voegspijker gebruikt. De voeg wordt dan twee keer uitgekrabd:
- De eerste keer met de voegspijker schuin omhoog.
- De tweede keer met de voegspijker schuin naar beneden.
Op die manier krijg je geen strakke lintvoeg, maar een voeg met een >-vorm. De uitgekrabde diepte varieerde van 0 tot 2 cm. Op sommige plekken was bovendien een deel van de mortel achtergebleven (tandvlees). En tot slot is geprobeerd om plaatselijk een teveel aan achtergebleven mortel met een slijpschijf weg te slijpen.
Met als resultaat: geen fraai staaltje voegwerk, dat sowieso niet voldeed aan de wensen van de opdrachtgever.
Het op diepte terugbrengen van de metselmortel is overigens geen kleinigheid.
De stenen mogen niet worden beschadigd. Stof moet deugdelijk worden afgevoerd. En de bouw moet weer in de steigers. Kortom: daar komt nogal wat bij kijken.
Metselen zonder voegwerk is wat mij betreft geen optie.
De voorwaarden waar aan moet worden voldaan zijn zo groot, dat het in de meeste gevallen het overwegen al niet meer waard is:
- Het uitkrabben dient te gebeuren met een vaste afstandhouder in plaats van met een voegspijker. Overtollige mortel wordt dan gelijkmatig verwijderd.
- Direct na het uitkrabben moet de mortel worden dichtgestreken, zodat een zo dicht mogelijk oppervlak ontstaat. Ook achter de profielen!
- De metselmortel mag niet te droog zijn, maar zeker ook niet te nat. Dit betekent dat telkens een bepaalde productie van metselwerk moet worden bewerkt.
Kortom: het niet toepassen van voegwerk betekent zeker geen besparing.
De oplossing voor het foutief aangebrachte voegwerk
Er zat maar één oplossing op: het voegwerk moet tot minimaal 2 cm diep worden verwijderd. De dikte van de voeg moet gelijk zijn aan de hoogte van de lintvoeg. Op die manier ontstaat een vierkante voeg en creëer je het beoogde schaduweffect.
Als voegmortel heb ik geadviseerd de prefab doorstrijkmortel te gebruiken. Deze is in diverse kleuren verkrijgbaar.